Seminarier

Under konferensen kommer vi att ha följande fyra seminarietillfällen:

Seminarier lördag KL 14–15:30

Fem faser i ett barns liv – fem olika seminarier

En nyhet i årets konferens är lördagens första seminariepass, där du kan välja att fördjupa dig i en av dessa åldersfaser: 0–3 år, 4–6 år, 7–9 år, 10–12 år eller 13–15 år. Välj den ålder som du oftast möter, eller som du av andra skäl vill veta mer om! Oavsett åldersgrupp kommer vi att reflektera över: Hur funkar och är barn i just den här fasen? Hur hjälper vi barn att upptäcka vem Gud är och växa i tro? Hur kan vi som ledare och föräldrar spela roll? På varje seminarieplats finns också möjlighet att möta andra med samma fokus och kolla in relevanta material.

A1. Fem faser i ett barns liv: 0–3 år
A2. Fem faser i ett barns liv: 4–6 år
A3. Fem faser i ett barns liv: 7–9 år
A4. Fem faser i ett barns liv: 10–12 år
A5. Fem faser i ett barns liv: 13–15 år

Seminarier lördag kl 16–16:45

B1. What is This Thing Called Orange? (engelska) – Aaron Bauer

Combine red (the love of the family) with yellow (the light of the church) and you get Orange. We chose this color to represent the vibrant partnership that can exist between home and church because your ministry team needs the family to make a bridge from Sunday to Monday. Many church leaders have already discovered that by strategically partnering with the family, they can have a greater impact on the next generation. If you’re ready to think Orange, it’s time to consider five critical issues that will cause you to look at what you do and measure your success through brand-new filters.

 Aaron Bauer is a leader in specialized ministry as a Next Generation Pastor (birth through college). He served at Journey Church in North Carolina, then joined the team at Ocean View in neighboring South Carolina to develop the framework for a fully formed family ministry. He is a frequent speaker at Orange events and Camp KidJam. In addition to his love for Jesus, his wife, and his three children, he is passionate about impacting and partnering with families to see the next generation become passionate about Jesus and His mission.

B2. Best Practices of Volunteers (engelska) – Terry Scalzitti

Moving people from being spectators to being actively involved in your ministry is key for building engagement and participation in your church. When you have a strong team of volunteers who know their roles and take responsibility for getting the job done, you will have more than enough leadership to expand your church’s influence. Learn seven simple principles that will make your volunteers feel extraordinary while helping them to help you and your church. As they begin to realize the best ministry is shared ministry, you’ll have partners in ministry instead of just volunteers.

Terry Scalzitti is lead pastor for Ocean View Church in South Carolina, one of the fastest growing churches in the United States. Before joining the Ocean View team five years ago, he was Associate Pastor for Families and the Next Generation at a church in Fort Lauderdale, Florida. Before that, he was a baseball coach and honors history teacher. Terry is one of the primary speakers for the Orange Stategy and has been a leader for Orange Conference in Atlanta and the 17-city Orange Tour. Terry and his wife, Jennifer, have a preteen son, Connor.

B3. Varje tid räknas – det vi gör i dag, får betydelse i morgon (norska) – Linda A. Johannesen

Statistik och erfarenhet visar att många som växer upp i kristna hem lämnar tron när de blir vuxna. I detta seminarium kommer du att få praktiska och konkreta förslag på hur församlingen kan arbeta för att kombinera hem och kyrka. Målet är att utrusta till en levande vardagstro som håller livet ut, en tro man gärna delar med sig av till andra. Det vi gör i dag – både hemma och i församlingen – har betydelse i morgon. Varje tid räknas.

Som mamma har jag alltid haft en stark önskan om att ge tron vidare till mina tre barn. Men hur gör man det på ett sätt som ”fungerar”? Jag drömmer om församlingar som utrustar föräldrar och andra vuxna med goda verktyg till att leva ut tron på ett naturligt och integrerat sätt, så att nästa generation kan finna en tro på Jesus som varar livet ut. Detta är för viktigt för att lämna över åt slumpen. Därför brinner jag för församlingar som planerar och strukturerar sig för att detta ska ske.

B4. ”Det finns ingen att gå till när jag mår dåligt” – Peter Magnusson

Allt fler ungdomar upplever just detta. Man har lärt sig att inte kunna lita på de professionella med sina väntrum och 9-till-5-kalendrar. Andra tycker ofta inte att de kan hjälpa alls, och för många unga blir det i stället destruktiva strategier som blir lösningen. Hur kan du som ledare fånga upp och stötta? Hur kan vi som kyrkor och församlingar spela en roll i samhället, men också samverka med professionella och andra när det behövs?

Jag har bakgrund som speciallärare och kurator. Grundare av nätverket Underground, som med Råslätts Församlingsgemenskap som huvudman jobbar med ungdomar från alla bakgrunder. Vi jobbar med allt ifrån ”vanliga” ungdomar till dem som har extrema problem med droger, kriminalitet, extremism och psykisk ohälsa. I det senare fallet i samverkan med socialtjänst, vården, polis, skolor med flera.

B5. Med Jesus på öppna förskolan – Linda Alexandersson

Kan en öppen förskola vara öppen och samtidigt presentera ett kristet budskap? Hur delar man med sig av det kristna budskapet till både barn och föräldrar? Och hur får man till det mellan blöjbyten, gråt och myror i byxorna?

Jag jobbar som pastor i Equmeniakyrkan och är författare till ett flertal böcker, bland annat Barns stund i gudstjänsten och Älskad och utmanad. I seminariet delar jag med mig av tankar och idéer som har lett fram till materialen Sjungande gungGud och jag och Älskade barn.

B6. Jesus till barnen – många gånger och på många sätt – Sofia Ödman

Barn lär sig på olika sätt och behöver få möta Bibelns berättelser med alla sinnen. Som ledare är det ibland svårt att veta hur jag ska behålla barnens fokus, förmedla ett budskap och få det att fastna. Kom och se hur du med enkla medel kan skapa en lärandesituation som multiplicerar budskapet och ökar potentialen för att det ska bevaras hos barnen!

Jag är en saliggjord syndare som älskar Bibeln, barn och pedagogik. Jag är gift och har fyra barn i åldrarna 5–13 år. Vi bor i Stockholm och är med i Roseniuskyrkan (ELM). Jag är utbildad lärare och jobbar med barn och pedagogik inom kyrkan sedan många år, bland annat med skatten, Bibeläventyret och för ELM Syd med att utveckla undervisningsmaterial för barnläger och barngrupper.

B7. Jesus till Youtube! – Gabriel Ekbeck och Hanna Simonsson

Margaux Dietz förlossning, Jocke & Jonnas spökjakter och Therese Lindgrens sminkvideos har flera miljoner visningar var på Youtube. Men hur påverkas egentligen barn av sociala medier och hur kan vi använda dessa för att vara med och påverka dem? I detta seminarium ges tips och förståelse för att hjälpa er att möta barnen där de finns idag: på nätet.

Hanna:
Jag arbetar som inspiratör inom Oasrörelsen där jag har särskilt ansvar inom barnverksamheten. Jag brinner mycket för att hitta nya vägar och möjligheter, och för att själv få utvecklas. Att arbeta med barn passar mig därför bra, för om det är någons verklighet som ofta förändras så är det barnens – och så försöker vi vuxna hänga på så gott vi kan. När jag inte arbetar gillar jag att träna, läsa, sy, dra dåliga skämt och leva så mycket och bra som jag bara kan 🙂 Jag drömmer om ett sommarhus på Öland och om en cool MC att åka dit på.

Gabriel:
Jag är en 25-årig pojke som bor med min fru och våra tre fyrfotade barn i en lägenhet utanför Borås. För många är jag mest känd som ”rösten till Åsskar”, en docka som jag genom åren har producerat två skivor ”tillsammans” med. Idag jobbar jag (och Åsskar) för Frälsningsarmén med ett socialt mediaprojekt kallat Kylskåpsradion, som består av podd, youtubekanal och chattkvällar.

B8. Hur når vi killarna? – Fredrik Lundqvist

I detta seminarium utforskar vi unga killars utmaningar i samhället i allmänhet och deras relation till kyrkan i synnerhet. Vi försöker svara på hur vi som församlingsarbetare ska kunna nå dem, engagera dem och på sikt också bygga ett tryggare och starkare samhälle.

Jag heter Fredrik Lundqvist, är trebarnsfar och Creative Director inom kommunikationsbranschen. Jag är också en av ledarna för Livets Ords mansarbete, där vi genom olika typer av evenemang arbetar med att bygga gemenskapsytor för män, och en sund bild av manlighet.

B9. Apologetik för barn? Om att förklara och försvara tron oavsett ålder – Stefan Gustavsson

Många tänker att försvaret av tron är viktigt när man går på gymnasiet eller börjar på universitetet, men knappast för barn och unga. Men det är ett misstag! Också barn och unga behöver få argument och hjälp att förstå hur den kristna tron förhåller sig till de alternativ som de har runt omkring sig. Kompisar, kompisars familjer och skolan står ju oftast för något annat än den kristna tron. Den som är kristen utmanas idag – oavsett ålder!

De senaste 30 åren har jag arbetat med evangelisation och undervisning, framför allt bland skolungdomar och studenter. I dag leder jag Apologias arbete, som handlar om att förklara och försvara den kristna tron. Jag är gift med Ingrid och vi har tre utflugna barn. Trots vår skånska bakgrund bor och trivs vi i Nacka, strax öster om Stockholm.

B10. Unika barn och unika sätt – att dela tro bland barn med särskilda behov – Camilla Tjäder

Att umgås med barn med särskilda behov/mentalt funktionshinder kan ofta upplevas främmande. När man undervisar dessa barn behöver man ha klart för sig att de, precis som vem som helst, är unika individer som behöver bemötas på ett unikt sätt. Ofta är de dessutom andligt öppna, eftersom de saknar de intellektuella spärrar och gränser som vi andra tenderar att sätta upp. Eftersom de är öppna för all slags andlighet behöver de skyddas mot det som kan skada dem, för att i stället – på ett enkelt och hjärtligt sätt, och gärna genom att använda flera olika sinnen – ledas in i livet med Jesus.

Jag arbetar som lärare på Emanuelskolan, som är Livets Ords grundsärskola. Jag har jobbat med barn med särskilda behov under nästan hela mitt yrkesverksamma liv, och brinner för att dessa barn ska få växa upp i en trygg, varm och kristet präglad miljö.

B11. Minnas massor – Mikael Wahl

Hur kan du få deltagare på söndagsskola, gudstjänst eller barnmöten att minnas så mycket som möjligt av det som du vill säga? Välkommen till en aktiv workshop om kreativ kommunikation! 

Jag är son till aktiva föräldrar, storebror till fyra syskon och pappa till fyra barn. Då och då jobbar jag som inspiratör inom King’s Kids Sverige, instruktör hos Waff – Wahls fest och friluft, pedagog i Ordpalatset, skådespelare på East Side Story, ledare för UMU Borås, lärare på Söndagsskola Play och söndagsskollärare i Brokyrkan i Borås.

B12. Jag har barn, de behöver ledas – alltså är jag en barnledare – Rakel Brandt och Elin Redin

Hemmet som kyrka. Dela tron i hemmet. Det kan sägas på många olika sätt, och som föräldrar funderar vi på hur vi kan dela och leva tron med våra barn. På seminariet pratar vi om hur det kan vara att läsa Bibeln, att samtala om vad vi har läst och att be tillsammans där hemma. 

Rakel: Jag har tre barn och älskar att prata med dem och andra om livet. Jag bor i Storvreta norr om Uppsala och jobbar på Salt med materialet skatten – på äventyr med Gud.

 

 

 

 

 

Elin: Jag är mamma till två pojkar, fru till en sjuksköterska och bor med min familj i Skillingaryd. Mitt hjärta klappar extra för frågor som rör barn och ungas relation med Jesus. Jag jobbar för EFS och Salt i Sydöst-Sverige.

B13. Bygg ett växande team – Tammy Holm

Alla som jobbar med barn brukar ha ett gemensamt problem: att värva volontärer till verksamheten. Hur kan vi effektivt bygga ett växande team? Strategi och råd som kommer att lyfta dig och boosta ditt team! 

Jag har jobbat över 15 år inom kristen barnverksamhet i USA, och arbetade länge heltid som barnpastor. Jag har även varit ledare i flera non profit-organisationer med fokus på barnomsorg, fosterbarnsstöd och adoptivfamiljer. Hösten 2016 flyttade jag och min familj till Sverige, och nu jobbar jag på Livets Ord som delansvarig för församlingens barnverksamhet. Jag älskar att jobba med sådant som ledarskapsutveckling, team empowerment och nästa generation.

B14. Från barnbibel till verkligheten – Olof Brandt

Vi behöver ge Bibelns berättelser vidare till nästa generation. Men hur gör vi så att Bibeln inte bara blir ännu en Bamsetidning med sagor om att man ska vara snäll? Vilka teman passar för olika åldrar? Och framför allt: hur gör man? Frågor, tips och funderingar för att familjen och kyrkan inte ska tappa mellanstadiebarnen.

Jag är trebarnsfar från Storvreta som ägnar dagarna åt att inspirera till bibelbruk bland unga och gamla. Jag arbetar för Bibeln idag samt hos Bibelsällskapet med Bibeläventyret. Jag brinner för att se en bibelväckelse där Bibeln får inspirera och forma kommande generationer.

B15. Är dina barn i trygga händer? – Frans Ljungbladh

Hur gör vi för att minska risken för kränkningar av barn och unga i kyrkliga miljöer? Inom Frälsningsarmén har vi under flera år arbetat med denna fråga, och även tagit fram ett material på temat kallat I Trygga händer. Under seminariet får du praktiska tips på hur du kan vara med och ta ansvar för att barn och unga ska känna sig trygga i kyrkliga verksamheter. 

Jag har varit engagerad som barn- och ungdomsledare i många år, både inom idrottsrörelsen och Frälsningsarmén. Till vardags arbetar jag med Frälsningsarméns sociala arbete i Umeå. En av mina hjärtefrågor är att de miljöer som barn regelbundet vistas i ska vara trygga och fria från alla typer av trakasserier och övergrepp.

B16. Att vara ung ledare – för dig under 20 år – Emma Bergkvist och Magnus Sternegård

För dig som är ung i ledarskapet vill vi tala om ett antal kännetecken för att ditt ledarskap ska hålla hela livet. Hur får man det unga ledarskapet att växa sig starkt och hållbart? Hur blir jag en trovärdig ledare? Vi kommer att dela med oss av ett antal praktiska tips, såsom vikten av att lyssna, att delegera, att se gåvor hos andra, mentorskap med mera. I seminariet vill vi lägga en god grund för ett ungt kristet ledarskap som får växa sig starkt.

Emma: När jag var 15 år förstod jag att Gud älskar ungdomar och att han vill använda ungdomar i sitt rike. Då startade jag min första kristna skolgrupp och blev en del av Ny Generation. Nu, vid 31 års ålder, är jag ledare för samma elev- och studentorganisation och driver arbetet med att starta skolgrupper och att peppa ungdomar som aktivt vill leva ut sin tro i skolan. Alla dessa ungdomar är också superhjältar som axlar ledaransvar, tar steg i tro och ger evangeliet till sina vänner. Detta brinner jag för att fler ska se!

Magnus: Jag är barn- och ungdomskoordinator samt biträdande generalsekreterare på Equmenia.

Seminarier lördag kl 17–17:45

C1. Partnering with Parents (engelska) – Mike Jeffries

Many leaders believe in the importance of partnering with parents but aren’t sure what it means, and are even less sure how to do it well. Based on years of best thinking by the Orange team, as well as world class research, this seminar shares the four key steps that every church can use to reactivate every parent at every phase. Whether you’re in children’s ministry, student ministry, family ministry, or senior leadership, you’ll leave this seminar with a host of practical ideas to help you win with parents all year long.

Mike Jeffries is executive director for publishing and resources at Orange/The reThink Group. He and his wife, Bridget, live in North Georgia after serving at a church in South Florida for twenty-one years. In that capacity as pastor for global mission, Mike organized international ministry contexts for Orange churches all over the world. He was also part of the earliest days of Orange, helping Reggie Joiner in developing the keystone book, Think Orange. In his role now, he trains ministers and volunteers in family ministry and guides Orange’s book publishing initiatives.

C2. Helping Kids and Students Process Doubt (engelska) – Aaron Bauer

Beyond Sunday-school stories and easy answers, we know that doubt and questions for children and students are an important part of developing a strong adult faith. While we sometimes worry that students will walk away, honest conversation is the best way to keep them engaged. Being able to process doubt with a trusted ministry leader is the key to confident faith. In this seminar, we will explore how to create safe places where kids and students can explore doubts and acknowledge how their own shortfalls allow them to grow more authentically  in their faith.

Aaron Bauer is a leader in specialized ministry as a Next Generation Pastor (birth through college). He served at Journey Church in North Carolina, then joined the team at Ocean View in neighboring South Carolina to develop the framework for a fully formed family ministry. He is a frequent speaker at Orange events and Camp KidJam. In addition to his love for Jesus, his wife, and his three children, he is passionate about impacting and partnering with families to see the next generation become passionate about Jesus and His mission.

C3. Varje tid räknas – det vi gör i dag, får betydelse i morgon (norska) – Linda A. Johannesen

Statistik och erfarenhet visar att många som växer upp i kristna hem lämnar tron när de blir vuxna. I detta seminarium kommer du att få praktiska och konkreta förslag på hur församlingen kan arbeta för att kombinera hem och kyrka. Målet är att utrusta till en levande vardagstro som håller livet ut, en tro man gärna delar med sig av till andra. Det vi gör i dag – både hemma och i församlingen – har betydelse i morgon. Varje tid räknas.

Som mamma har jag alltid haft en stark önskan om att ge tron vidare till mina tre barn. Men hur gör man det på ett sätt som ”fungerar”? Jag drömmer om församlingar som utrustar föräldrar och andra vuxna med goda verktyg till att leva ut tron på ett naturligt och integrerat sätt, så att nästa generation kan finna en tro på Jesus som varar livet ut. Detta är för viktigt för att lämna över åt slumpen. Därför brinner jag för församlingar som planerar och strukturerar sig för att detta ska ske.

C4. ”Det finns ingen att gå till när jag mår dåligt” – Peter Magnusson

Allt fler ungdomar upplever just detta. Man har lärt sig att inte kunna lita på de professionella med sina väntrum och 9-till-5-kalendrar. Andra tycker ofta inte att de kan hjälpa alls, och för många unga blir det i stället destruktiva strategier som blir lösningen. Hur kan du som ledare fånga upp och stötta? Hur kan vi som kyrkor och församlingar spela en roll i samhället, men också samverka med professionella och andra när det behövs?

Jag har bakgrund som speciallärare och kurator. Grundare av nätverket Underground, som med Råslätts Församlingsgemenskap som huvudman jobbar med ungdomar från alla bakgrunder. Vi jobbar med allt ifrån ”vanliga” ungdomar till dem som har extrema problem med droger, kriminalitet, extremism och psykisk ohälsa. I det senare fallet i samverkan med socialtjänst, vården, polis, skolor med flera.

C5. Barn, bön och betjäning – Lennart Henricsson

Bönen är fantastisk! Tänk när vi börjar inse att bönen inte bara behöver vara önskningar eller inlärda böner utan ett personligt samtal mellan oss och universums Skapare – Gud själv. Om eller när barnen ”får tag” i detta vet väl ingen vad som kan hända…!

Jag har på ett eller annat sätt jobbat med barn i över 30 år, och brinner för att barn ska få en personlig tro på Jesus. Sedan 1999 har jag jobbat med Youngsters (tidigare barn-Oas) i Oasrörelsen. Där får jag resa land och rike runt för att uppmuntra, utbilda och inspirera andra barnledare. En annan del av mitt arbete består i att turnéra med Youngsters team och att ha barnrockkonserter på olika ställen. Kyrkor, idrottshallar, torg… You name it! Men det största är väl ändå inte allt vi får göra utan vad vi är. Att få vara barn i Guds hand – det slår allt!?

C6. När Jesus vill säga nåt viktigt drar han ofta en story... – Susanne Olofsson m fl

Jesu liknelser är fantastiskt bra! Människor lyssnar, tankar sätts igång och tro börjar gro. Sedan flera år tillbaka gör Betaniakyrkan i Åbytorp teaterföreställningar för barn, och familjer i både kyrka och samhälle kommer! Med en rolig, tänkvärd story runt ett angeläget tema får teatern visa på en Gud att räkna med i livet. I detta seminarium blir det smakprov, tips och idéer!

Jag är en i gänget som jobbar med barnteaterföreställningarna i Åbytorp. Till vardags arbetar jag deltid i församling med 0–12 år, samt med ledarutveckling i EFK:s Sverigeprogram. I seminariet kommer du att få möta mig och några av mina teatervänner.

C7. Hur berättar vi evangeliet för barn och hur kan de dela det med andra? – Ingrid Vahter och Rebecka Åberg

Hur kan vi dela evangeliet med barn på ett enkelt och minnesvärt sätt? Kan barn förklara evangeliet för andra barn? Om så, hur? Barn som har en tro på Jesus möter ibland jämnåriga som undrar om deras tro. Hur kan vi hjälpa dessa barn att berätta om Jesus för sina kompisar? Bland annat får vi här lära oss hur vi effektivt kan förklara evangeliet med hjälp av 5 färger – ett beprövat sätt som använts av barn och vuxna över hela världen.

Ingrid: Jag är lärare i en förskoleklass och jobbar som volontär i CEF Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rebecka: Jag är litteraturansvarig på CEF Sverige – Barn och tro, där jag bland annat översätter material till svenska. Jag leder även olika barnmöten och har tidigare arbetat inom förskolan.

C8. Det är så mycket mer än musik! – Madelene Boberg och Maria Smeds

Bibeln talar om psalmer, hymner och andlig sång. Detta är kyrkans historiska arv som kan berika gudstjänstliv och skapa gemenskap. I Norden finns kör-rörelsen Soul Children, som inspirerar församlingar att – gärna med ekumenisk bredd – tänka kör som något mer än sånger. Maria Smeds, som är samordnare för Soul Children i Sverige, delar tankar och erfarenhet från de senaste årens initiativ. Madelene Boberg delar praktiska erfarenheter av hur ett musikalprojekt i en lokal församling kan skapa mervärde över generationerna och i samhället.

Madelene:
Jag är barn- och familjepastor i Motala Pingst och sedan våren 2018 nationell barnkoordinator på Pingst Ung. Med kreativ förmåga att skapa och kommunicera är jag även ledare i såväl den lilla barngruppen som i Nyhemsveckans lovsångsteam.

 

 

 

 

Maria:
Jag är Soul Children-samordnare i Sverige. Till mitt yrke är jag sångerska och präst inom EFS/Svenska kyrkan, men med ett brett ekumeniskt nätverk. Under våren 2019 lanserar jag produktionen ”Längs livsvägen”.

C9. Närvarande vuxen – att samtala med barn om svåra saker – Leif Johansson

Barn hamnar ibland i större eller mindre krissituationer. Då kan det behövas en vuxen som finns där för dem. På detta seminarium får du praktiska råd som hjälper dig att möta dessa barn. Vi tar upp sådant som vad som är viktigt att tänka på i samtalet med barn och hur vi ger hopp i en omöjlig situation.

Jag är barnledare sedan snart 40 år och arbetar idag som mellanstadielärare. Jag brinner för att möta barns behov till ande, själ och kropp. Under mina år som barnpastor och lärare har jag samlat på mig erfarenheter i samtal med barn, som jag gärna delar med mig av.

C10. Att leda och skapa en grupp av barn med olika förmågor – Annika Davidsson m fl

I Pingstförsamlingen i Värnamo har man anpassat lokaler, gett ledare ökad kunskap om barn i behov av särskilt stöd och skaffat sig erfarenheter i ämnet. I detta seminarium får du möta projektledaren och höra om olika utmaningar kring Champions Club. Du får också höra om hur Unika Möten på konferensen Nyhemsveckan har gett flera familjer nya möjligheter att delta i konferensen, och hittat en unik gudstjänst för dem som inte klarar det stora sammanhanget.

Jag har under ett par års tid haft en projekttjänst i Värnamo Pingstkyrka, där jag startat upp Champions Club, som är en ny del av vår söndagsskola med rötter i Lakewood Church i Texas. Jag fick även möjligheten att vara med och starta Unika Möten som de senaste tre åren har funnits som en ordinarie gudstjänst mitt i Barnens Nyhem, under Pingströrelsens Nyhemskonferens. Att försöka skapa gudstjänster för alla ligger mig varmt om hjärtat. Det finns ju bara unika människor – ingen är kopia.

C11. Familjen – vilket team! – Ingela Wahl

Är familjen en tillgång eller en belastning? Hur kan man som familj bli en resurs för Guds rike? Kom och ta del av några olika familjers erfarenheter!

Jag är gift med Lars-Gunnar, mamma till 5 barn och numera även farmor och mormor. Som familj har vi varit engagerade i King’s Kids Sverige i mer än 25 år och jag är numera nationell ledare där. Under dessa år har vi fått många erfarenheter av vad det innebär att fungera som ett team.

C12. Världen möts i min församling – Caroline Widell

Att arbeta i en församling med många kulturer är på många sätt fantastiskt, underbart, utvecklande och alldeles… utmanande, knepigt och ibland utmattande och ÄNDÅ så välsignat. I detta seminarium delas erfarenheter, berättelser och tips på ett jordnära och ärligt sätt. 

Jag kommer ursprungligen från Hälsingland och har bott i Stockholmsförorten Tensta i 20 år. Gift med Fredrik och har tre barn. Har tidigare lett en församlingsplantering och arbetar numera som familjepastor i församlingen New Life Stockholm. Kopplar av när jag bakar bröd och bullar.

C13. Skapelse, evolution och Första Moseboken – hur ska vi tala om ursprungsfrågorna? – Stefan Gustavsson

Visst älskar vi att berätta om när Gud skapar världen? Men hur ska vi förstå Första Moseboken 1-3? Och vad svarar vi på barnens frågor? Vilka olika tolkningsmöjligheter finns och hur förhåller de sig till modern vetenskap? Och vad innebär detta för vår undervisning för barn och unga?

De senaste 30 åren har jag arbetat med evangelisation och undervisning, framför allt bland skolungdomar och studenter. I dag leder jag Apologias arbete, som handlar om att förklara och försvara den kristna tron. Jag är gift med Ingrid och vi har tre utflugna barn. Trots vår skånska bakgrund bor och trivs vi i Nacka, strax öster om Stockholm.

C14. Ung i en sexualiserad värld – Amanda Vadian och Olof Edsinger

Dagens barn och unga lever i en extremt sexualiserad värld. Det börjar redan i förskoleåldern, där frågor om könsidentitet och sexuell läggning ofta är en del av likabehandlingsarbetet. Längre upp i åldrarna – men tidigare än många tänker sig – introduceras de allra flesta barn till nätporren. Hur ska vi som barnledare förhålla oss till detta? Och hur kan vi prata om dessa saker med barnen?

Amanda: Jag vikarierar som generalsekreterare på Salt – barn och unga i EFS och jag brinner för att barn och unga ska få lära känna och följa Jesus. Både i min tjänst och privat träffar jag unga och vuxna som kämpar med att förhålla sig till sex och porr i en tid som säger att allt är okej. Många vittnar om samma sak; att kyrkan är rätt tyst. Det är en utmaning att adressera dessa frågor, men vi måste – för att fler ska få verktyg och stöd att navigera i den översexualiserade tiden vi lever i.

Olof: Generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen och ordförande i det nationella söndagsskolnätverket.

C15. Finns det plats för kyrkan i den svenska skolan? – Marina Andersson

Marina Andersson med gäster ger praktiska tips och vägledning för hur församlingar kan vara ett stöd för skolledning, lärare, föräldrar och elever i den svenska skolan, privat som kommunal. Med hjälp av skolpaket, lektioner, storsamlingar, vandringar och egna intressen finns det goda möjligheter för kyrkan att vara en ”hjälpande hand” för lärare, elever och skolledning. Frågan är hur vi kommunicerar och möjliggör detta. Är det över huvud taget möjligt?

Jag är inspiratör, visionär och vice ordförande i det nationella söndagsskolnätverket. Min stora passion är arbete med barn, familj, bön, lovsång och media. Med drömmen om en nationell söndagsskola arbetar jag lokalt som skolpastor och övergripande med bland annat Leva Livet och i SKR:s nätverk för barnkonventionen.

C16. Men hur leder jag mig själv…? – Maria Furusand

Vi leder människor. Vi peppar och uppmuntrar. Vi ger av oss själva. Vi är förebilder. Men ibland orkar vi inte mer, vi kanske till och med kraschar. Hur kan vi, som leder andra, även leda oss själva, för att vara goda förebilder som hållbara ledare? Detta är ett seminarium om just det: att leda sig själv.

Jag är tonårsmamma och hustru, som älskar att springa, laga mat och bo i husvagn. Jag jobbar som pastor och har många söndagseftermiddagar landat urlakad i soffan. Jag har också hittat sätt att hantera utmaningarna som kommer av att stå i ledarskap.

Seminarier söndag kl 9:30–10:30

Söndagens seminarier är alla inriktade på sådant som normalt sker på just söndagar.

D1. Söndagsskola bland de allra minsta – Karolina Poland

Barn i alla åldrar kan lära känna Gud. I det här seminariet får du se hur du kan hålla i en söndagsskola för barn i åldern 0–3 år. Vi kommer tillsammans att gå igenom ett program och sedan öppna upp för frågor.

Jag är fru, mamma, pedagog, scoutledare och barnledare för Adventistsamfundet. Ända sedan jag var liten har jag gjort saker med och för barn. Dessutom är Gud en stor del av mitt liv och jag vill att alla ska får lära känna honom. Som tur är har jag det stora äran att kombinera barn och Gud i mitt arbete.

D2. Bra söndagsskola i liten församling – Marina Andersson

Hur kan man bygga en barnverksamhet när man inte är så många i församlingen? ”Att tänka stort när resurserna är små.” Tid, upplägg, plats, ledarrekrytering, familjeengagemang och material. Hösten 2010 startades en söndagsskola i Gränna. Marina Andersson delar principer och praktiskt tänk utifrån denna resa.

Jag är inspiratör, visionär och vice ordförande i det nationella söndagsskolnätverket. Min stora passion är arbete med barn, familj, bön, lovsång och media. Med drömmen om en nationell söndagsskola arbetar jag lokalt som skolpastor och övergripande med bland annat Leva Livet och i SKR:s nätverk för barnkonventionen.

D3. Stor församling och egen barnkyrka. Vad är viktigt och vad är viktigast?

När flera tusen personer tillhör församlingen är förväntningarna på en välfungerande barnverksamhet stor. Hur kan man tänka, arbeta och leda för att barnen ska bli sedda och kunna växa i en personlig tro? Ett seminarium där vi får ”brottas” och ventilera tankar tillsammans.

D4. Material för söndagsskola och barngrupper – Jeanette Ingemarsson och Emmalill Hector

Jeanette Ingemarsson presenterar utbudet på marknaden och ger både smakprov och faktakunskap till dem som kommer. En ovärderlig kunskapsbank för alla som letar efter inspiration och material för olika åldrar och sammanhang!

Jag är mediautbildad teolog och engagerad mamma och kommunikatör. Jag leder Kaggeholms Pethrusakademi och har en tydlig längtan att rusta nästa generations kristna ledare och att genomsyra samhället med goda värderingar utifrån vår tro. Med ett kreativt skapande tillsammans med min familj, är jag också ledare i lokala sammanhang och större barn- och familjeevent.

 

 

 

 

Emmalill: Jag bor i Norrtälje med man och tre barn. Jag har arbetat mycket med gudstjänster för alla åldrar och att hitta annorlunda uttryckssätt i olika sammanhang i kyrkor överhuvudtaget. Jag älskar mötesplatser där alla tillsammans möter Gud: barn, unga, vuxna, gamla, vana och ovana kyrkobesökare. Till vardags arbetar jag på en sådan mötesplats – Åkerögården. Jag vill tipsa om bra material och bra metoder, med betoning på att göra det till sitt eget utifrån sin egen personlighet och variera det utifrån grupp och situation.

D5. När barnen får vara med i lovsången händer något i gudstjänsten! - Ylva Timan Olofsson

Allt fler församlingar och kyrkor firar gudstjänst med alla åldrar och lovsången är en viktig del av dessa. Men hur hjälper vi barnen att vara engagerade och delaktiga i sång, musik och lovsång? Vad är viktigt att tänka på just runt barn och lovsång? Vilka sånger sjunger vi? Kom och ta del av erfarenheter, tips och tankar – i seminariet får du också lära dig några sånger.

Jag heter Ylva Timan Olofsson och bor i Hudiksvall. Jag är musik- och svensklärare på en högstadieskola i Hudiksvall och frilansar även som sångare och musiker. I drygt tio år har jag jobbat som församlingspedagog i Höglidenkyrkan i Hudiksvall med ansvar för barn och musik. Det är mycket från den tiden och mina erfarenheter därifrån som mitt seminarium kommer att handla om. 2015 var jag med och tog fram sångboken Lovsjung tillsammans, som finns utgiven på David Media, och 2016 var jag arrangör för skivan med samma namn. Båda med syftet att inspirera till att lovsjunga Gud tillsammans med barnen.

D6. Att leda unga till djupare bibelläsning – Carolina Nilsson

Att leva med Guds ord är en utmaning för unga idag. Vi lever alla i ett brus av olika intryck, och mitt i detta finns våra unga tonåringar i livets kanske mest omtumlande säsong, då mycket ska hända på kort tid. I denna säsong har vi som församlingar ett viktigt uppdrag: att vägleda och forma dem till en god bibelläsning. Hur leder vi dem till att dyka djupt i Bibeln för att låta den få bli en verklighet i vardagen? Hur skapar vi nyfikenhet för Bibeln? I detta seminarium får du en grund för hur du kan jobba med bibelundervisning för ungdomar på söndagar. För alla som jobbar med åldrarna 13–15 år och/eller som längtar efter att leda ungdomar till en djupare bibelläsning!

Jag bor i mitt älskade Stockholm där jag jobbar i Missio Dei kyrkan samt som kommunikatör i S:ta Clara kyrka och handläggare på Pingst ung. Mitt hjärta slår för den lokala församlingen och för att bygga en kyrka nära folket, med djupa rötter i Guds ord och med en god vardagsteologi mitt i vår samtid. Jag tycker att det är oerhört spännande att kombinera mina utbildningar av teologi och projektledning och har tidigare jobbat med bland annat Barnledarkonferensen, nyårsfestivalen UNITE och Nyhemsveckan.

D7. Hur får vi vårt arbete bland barnen att växa? – Sandra Svensson

Kan man köra på som man alltid har gjort, och ändå se tillväxt i söndagsskolan? Ett seminarium om grundbultar som bör bevaras och om ett arbete i ständig förändring.

Jag har min vardag och mitt hjärta i Pingstförsamlingen i Uppsala. Där har jag förmånen att arbeta med barn i olika åldrar, med söndagsskola och bibelundervisning. Det är ett arbete som inspirerar och utmanar mig!

D8. Alla åldrars gudstjänst – Niklas Hallman och Ingela Wahl

Hur lägger man upp en gudstjänst för alla åldrar? Tänket bakom, planeringen och genomförandet. Idéer för både liten församling och för större sammanhang.

Ingela:
Jag är nationell ledare för King’s Kids där de flesta av våra aktiviteter genomförs med alla åldrar tillsammans. I den EFK-församling i Borås som jag är med i, har vi under de senaste 8 åren regelbundet arbetat med ”Gudstjänst för alla åldrar”. Därifrån har jag erfarenheter med mig av att leda i ett litet sammanhang.

 

 

 

 

 

Niklas:
Jag bor i Gränna och är sångare, låtskrivare och numera pastor i pingst Jönköping efter att under många år varit pastor i Gränna pingst. Under många år hade jag förmånen att leda alla åldrar i lovsång under Nyhemsveckan. Därifrån har jag erfarenheten av ett större sammanhang.

D9. Messy Church – ett annorlunda sätt att fira gudstjänst – Hanna Sandahl-Mingay

Hur kan vi skapa en gudstjänst som känns inspirerande och välkomnande för de barn och föräldrar som vi möter på förskolan, på ICA och på gymmet? Hur kan vi skapa en gemenskap med Jesus i centrum som får vara precis så messy som livet faktiskt ibland är? Du kommer att introduceras till konceptet Messy Church och få tips och inspiration till att skapa gudstjänster mitt i livet för små och stora. 

Jag är en inflyttad skåning som till vardags arbetar som familjebehandlare på socialtjänsten. Min övriga vakna tid drömmer jag för, och bygger på, en nyplanterad församling inom Frälsningsarmén i Helsingborg. Jag älskar att skapa och att vara en del av sammanhang där barn och vuxna tillsammans får uppleva Gud.

D10. Men hur leder jag mig själv…? – Maria Furusand

Vi leder människor. Vi peppar och uppmuntrar. Vi ger av oss själva. Vi är förebilder. Men ibland orkar vi inte mer, vi kanske till och med kraschar. Hur kan vi, som leder andra, även leda oss själva, för att vara goda förebilder som hållbara ledare? Detta är ett seminarium om just det: att leda sig själv.

Jag är tonårsmamma och hustru, som älskar att springa, laga mat och bo i husvagn. Jag jobbar som pastor och har många söndagseftermiddagar landat urlakad i soffan. Jag har också hittat sätt att hantera utmaningarna som kommer av att stå i ledarskap.